• Situatie 1
  Wanhopige mevrouw aan de telefoon. Haar dochter wilde al jaren een hondje. Lang hadden haar man en zij het tegen gehouden. Weinig tijd, geen ervaring, dochter nog te jong. Maar vorig jaar was ze minder gaan werken en haar dochter ging zo leuk om met de hond van de buren. Het moest er toch maar van komen. En als ze dan toch een hond zouden nemen, waarom niet een hond redden uit een vreselijke situatie? Je las immers zo veel op Facebook en Internet over honden uit Spanje of Roemenië, die het zo veel slechter hadden dan honden in Nederland. Zo’n hond gun je toch een tweede kans?
  Haar man had nog wat bedenkingen, maar na veel gesprekken toch overstag gegaan. Haar dochter was zielsgelukkig en kon haast niet wachten op haar nieuwe kameraadje.
  Via Social Media werd al gauw een stichting gevonden die er voor kon zorgen dat een geredde hond uit Roemenië kon komen. Er was nog een redelijk bedrag mee gemoeid, maar ach een hond kopen in Nederland is ook niet goedkoop.
  Binnen een paar weken was het hondje er. Diesel zou zijn naam worden en de mevrouw van de Stichting zou hem zelf komen brengen. Een mandje en een riempje was er al.

  Diesel werd afgeleverd. Een windhondachtig reutje, sidderend van angst. Dat was altijd zo in het begin zei de mevrouw van de Stichting. Ze konden haar altijd bellen als ze nog vragen hadden, maar het zou vast goed komen.
  Nu twee weken verder belde ze me. Diesel kroop bij elk geluid nog steeds onder de bank van angst. Hij zocht geen toenadering. Ook buiten een hoopje ellende, die bij elk geluid van een brommer of auto in paniek wilde vluchten. En vanmorgen? Vanmorgen heeft hij haar dochtertje gebeten, toen zij hem wilde troosten.

  Situatie 2
  Via de dierenarts had ze mijn nummer gekregen. Komend uit een traumatische relatie, waarin ze mishandeld werd door haar ex, nu eindelijk op eigen benen staand. Ze zocht een maatje, en tja.. eigenlijk een lotgenoot. Een hond die ook een slechte start had en die samen met haar een betere toekomst zou moeten krijgen. Een hond uit Spanje was het geworden. Tekenen van lichamelijke mishandelingen waren nog op zijn lichaam te zien.
  Verdrietig vertelde ze dat de hond helemaal niet dankbaar leek voor zijn redding. Hij sloopte de boel als hij alleen thuis was, en viel uit naar alle honden op straat.

  Situatie 3
  “Wat fijn dat ik u spreek, ik heb een uitdaging voor u”. Ze was bestuurslid van een Stichting voor Herplaatshonden. Twee dagen geleden was een hondje geplaatst bij een gezin, en er waren toch wat problemen. Helaas had het gezin geen geld voor gedragstherapie, dus ze kwam met volgend voorstel. Als ik deze mensen gratis zou helpen, zou ze op Facebook reclame voor me maken. Toen ik haar uitlegde dat ik niet zit te wachten op reclame dat ik gratis therapieën verstrek, en dat ik sowieso verbaasd was dat ze een probleemhond plaatst bij mensen die financieel niet optimaal voor een hond kunnen zorgen, hing ze boos op. Er kwam inderdaad een reactie op Facebook…. Therapeut uit Roermond heeft hart niet op juiste plek.

  Zucht….